Muayene
Evcil dostumuzun hastalıklar yönünden muayenesi; hasta dostumuz hakkında dostumuzun velisinden hastalıkla ilgili bilgilerin alındığı hastanın özgeçmişi (anamnez) ile başlar.
Dostumuzun velisi tarafından şikayet edilen hastalıkla ilgili özel sistemik muayeneden önce, anamnez, hastanın eşkali ve habitusu muayene yapan veteriner hekime hastalıkla ilgili önemli on bilgiler verir. Hasta dostumuzun muayenesini yapan veteriner hekimimiz hayvandaki yapısal (anatomik) ve görevsel (fizyolojik) bozuklukları tespit edebilmesi için sistemik bir muayene yapmaktadır.
Veteriner hekimimiz hiçbir zaman hasta dostumuzu görmeden velisinin bilgileri doğrultusunda hastalıkla ilgili bir kanaata varmaz ve tedavi uygulamaz.
Hasta dostumuzu muayene eden veteriner hekimimiz muayeneye başlarken başarılı olacağına inanır. Anamnez alırken bir taraftan hangi muayene yöntemlerini uygulayacağına karar verir. İhtiyaç durumunda hastalıkla ilgili bilgilerini yenilemekte ve uygulayacağı tedavi seçeneklerini tam belirlemek için konuyla ilgili kaynaklara başvurmaktan çekinmemektedir. Veteriner hekim kendi bilgi ve deneyimini aşan hastalıklarda konunun uzmanı ya da uzmanları ile temas kurar ya da hasta dostumuzu uzmanına emanet eder.
Evcil dostlarımızın bütün sistemleri muayene edilmelidir. Hasta dostumuzu muayene eden veteriner hekimimiz pek çok muayene yöntemlerine başvurur. Bu muayene yöntemleri; asıl muayene yöntemleri ve yardımcı muayene yöntemleridir.
Asıl muayene yöntemlerinde veteriner hekimimiz, görme, işitme, koklama ve dokunma gibi duyularını kullanır. Bunlar:
Görerek muayene (İnspeksiyon)
El ile muayene (Palpasyon)
Vurarak muayene (Perküsyon)
Dinleyerek muayene (Oskültasyon)
Kökünün değerlendirilmesi ile muayene
Ölçme ile muayene
Vücut ısısının değerlendirilmesi
Sondalama ile muayenelerdir.
Yardımcı muayene yöntemleri ise, asıl muayene yöntemleri ile tanının tam konulamadığı durumlarda, özel muayene yöntemlerinden yararlanılarak kesin tanıya yardımcı olan muayene yöntemleridir. Bunlar: Radyolojik muayene (direkt- endirekt), Ultrasonografik muayene, Endoskopik muayene, Tomogrofik muayene, Manyetik Rezonans Görüntüleme (EMAR), Histopatolojik muayene, Mikrobiyolojik muayene, Biyokimyasal muayene, Parazitolojik muayene, Fizyolojik muayenelerdir.
Asıl ve yardımcı muayeneler ile kesin tanı konulamadığı bazı durumlarda tanı için bazı operasyonlar yapılırki; bunlara “Diagnostik operasyonlar” adı verilir. Bunlar ;
Diagnostik enjeksiyonlar, Diagnostik punksiyonlar, Diagnostik laparotomi’lerdir.
Aşılama ve Parazit Tedavileri
Aşı bir canlıda bir veya daha fazla sayıda hastalığa karşı bağışıklık oluşturmak amacıyla hazırlanmış, içinde canlı (hastalık yapıcı etkisi ortadan kaldırılmış) veya ölü mikroorganizmalar bulunan eriyiklere denir. Tüm dünyada beşeri veya veteriner sınıfı birçok aşı düzenli olarak kullanılmaktadır.
Aşılama evcil dostlarımızı hastalıklardan korumak için en sık başvurduğumuz uygulamadır. Aşılama tüm dünyada belirli standartlarda, düzeyde, sürede ve sırayla yapılır. Bu aşıların programlamasını yapmak Veteriner Hekimin görevidir.
Peki aşılama neden bu kadar önemli?
Köpeklerin veya kedilerin yaşam alanları, bakım şekilleri, sağlık durumları ve yaşları farklılık gösterir Veteriner Hekim evcil dostumuza özel tüm bu konularda bilgi sahibi olduktan sonra en uygun aşı programını ortaya çıkaracaktır.
Burada kullanılacak aşıların türü ve sıklığı değişkenlik gösterir. Örneğin X virüsü sadece Amerika kıtasındaki özel bir hayvanın hastalığıdır. Bu virüs ülkemizde hiç görülmemişse, o virüse karşı üretilen aşıyı burada kullanmak gereksizdir.
Günümüz Veteriner Hekimliğinde aşılar Core (Temel/Zorunlu) ve Noncore(Ek/İsteğe bağlı) olarak ayrılır. Temel aşılar hekim tarafından şartlardan bağımsız olarak doğrudan uygulanır. Ek aşılar ise evcil dostumuzun yaşam koşullarına göre sizlere önerilerek uygulanır. Aşılamalar ile ilgili güncel ve detaylı bilgileri Veteriner Hekimimizden öğrenebilirsiniz.
İç dış parazit tedavisi, hem sizlerin hem de evcil dostlarımızın sağlığını korumak için gereklidir. Dış parazit aşısı, deri altına veya tüylere yerleşen kene, pire vb. parazitlere karşı koruma sağlarken iç parazit aşısı iç organlara yerleşen askaritler, kancalı kurtlar ve şeritler gibi parazitler için etkilidir.
Parazitler, sadece hayvanlar için değil insanlar için de son derece tehlikeli olabiliyor. Hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların başlıca sebeplerinden biri parazitlerdir. Yukarıda belirttiğimiz iç parazitler insanlara genelde iyi yıkanmamış sebzelerle bulaşıyor olsa da hayvanlar aracılığıyla da bulaşma olabilir. Bu nedenle evde yaşayan ve insanlarla sık sık iletişimde bulunan evcil dostlarımız için düzenli parazit tedavisi yapılır.
Sıkça Sorulan Sorular sekmesinde kliniğimizde uygulanan aşıların uygulama nedenleri ve sınıfları açıklanmıştır. Rutin aşılama programını oradan öğrenebilirsiniz.
Kuaför
Mevsim geçişleri, deri ve tüy yapısındaki bozukluklar ve stres gibi sebeplerden dolayı tüy dökülmeleri meydana gelebilir. Bu durum özellikle uzun tüylü kediler ve köpeklerde bakımsızlık sonucu topaklaşmalara yol açabilir. Bu nedenle, evcil dostlarımıza pet kuaför hizmeti sunmaktayız. 1 yaşından küçük hayvanlarda henüz deri ve tüy sağlığı yeni geliştiği için bu tarz zaruri bir durum olmadıkça tıraş edilmesini tavsiye etmemekteyiz.
Tıraş etmek ya da bir pet kuaför desteği almak, topaklaşma durumları dışında, tüy dökülmesine kesin bir çözüm sağlamaz. Evcil dostlarımız yaz aylarından kış aylarına geçişte tüy değişimine girerler. Bu durumu insanlarla bir örnek üzerinden açıklayabiliriz. İnsanlar mevsimlere göre kıyafet seçiminde farklılıklar gösterirler. Dostlarımız da yaz aylarında daha ince ve havalanabilir tüylere veya kış aylarında daha kalın ve ısı dengesini sağlayacak bir tüy yapısına bürünürler. Bu geçiş sürecinde tüy dökülmeleri yaşanabilir.
Mevsim geçişlerindeki normal tüy dökülmelerinin dışında, eğer yavrunuzda aşırı tüy dökülmesi gözlemlerseniz, veteriner hekiminizle iletişime geçmenizi öneririz. Çünkü deri ve tüy yapısındaki anormallikler, çocuğunuzda bir hastalığın belirtisi olabilir. Ayrıca, dışarıdan alınması gereken ve deri tüy yapısına fayda sağlayan maddelerin (omega 3, omega 6, biotin vb.) eksikliği durumunda da tüy ve deri problemleri sıkça ortaya çıkabilir. Hastalık durumları dışında, deri ve tüy kalitesini iyileştirmek için gerekli maddelerin kullanımı, stressiz bir ortam sağlamak ve günde en az bir kez çocuğunuzu taramak daha uzun vadeli bir çözüm sunabilir. Unutmayın, yavruyken tarama işlemine başlamak ve evcil dostumuzu taramaya alıştırmak önemlidir.
Kliniğimizde makine tıraşı ve makas tıraşı hizmetleri vermekteyiz.
Mikroçip
Evcil hayvan sahiplenen kişilerin birçoğunun zihninde “Mikroçip nedir?” sorusu oluşur. Mikroçip uygulaması, Türkiye Cumhuriyeti’nde zorunlu hale getirilen ve evcil hayvanların kimliklendirilerek kayıt altına alınmasını sağlayan bir işlemdir. Kedi, köpek ve gelincik sahiplerinin, yeni doğan veya sonradan sahiplenilen bütün evcil hayvanlar için mikroçip zorunluluğunu yerine getirmesi gerekir. Mikroçip uygulaması bütün sahiplenilmiş gelincik, kedi ve köpekler için zorunluluktur.
Evcil hayvanlarda mikroçip uygulaması, hayvanın kimliğinin doğrulanması ve sahibine ulaşmak için gerekli verilerin elde edilmesi için büyük öneme sahiptir. Mikroçip, Radyo Frekans Etiketi Tanımlama Sistemi ile çalışan ve özel bir kimlik numarasına sahip olan bir cihazdır. Mikroçip uygulaması sayesinde evden uzaklaşan ve kaybolan kedi ve köpeklerin bulunması kolay hale gelir.